Контроль є важливою функцією управління і невід’ємною частиною його управлінської діяльності, посадових обов’язків, що спрямована на інформування про стан об’єкта. Він проводиться з метою дотримання вимог чинного законодавства під час організації харчування дітей у закладі, виконання санітарно-гігієнічних та проти епідеміологічних вимог, техніки безпеки. Контроль виконує не лише виховну функцію, а й профілактично-захисну. Відсутність контролю призводить до зниження ефективності роботи закладу та зниження якості харчування дітей. Контроль повинен бути всеосяжним, систематичним та своєчасним.
Керівник закладу, вивчаючи питання харчування дітей, використовує різні види контролю, а саме:
-комплексний (вивчення всіх питань організації харчування дітей у закладі);
-тематичний (підбиття підсумків роботи колективу з окремого питання за певний проміжок часу (півріччя. рік)
- вибірковий ( має вибірковий характер та стосується роботи окремих працівників).
- оперативний ( проводиться по за планово з метою запобігання недолікам та порушенням, спрямований на виявлення стану роботи колективу на певному етапі.)
- порівняльний ( дає змогу побачити різницю в роботі вихователів паралельних вікових груп.)
- самоконтроль.
Для забезпечення системності у роботі керівники найчастіше використовують вибірковий контроль, який фіксується у відповідному плані. У Плані передбачено контроль за роботою медичної сестри та працівників, які пов’язані з організацією харчування дітей у дошкільному закладі.
Результати контролюю фіксуються у відповідних картках.
Алгоритм роботи керівника дошкільного закладу з питань
Організації харчування:
1.Затверджує:
-режим харчування
-графік видачі їжі
-денне меню
-перспективне меню
-меню- розклад
-акти ракеражної комісії
-акт на видачу чи зняття продуктів при зміні чисельності дітей
2. Здійснює постійний контроль:
-за якістю харчування дітей
-за дотриманням вимог до постачання, безпеки, якості, умов зберігання і реалізації продуктів харчування і продовольчої сировини
-За дотриманням санітарно-гігієнічного рехиму на харчоблоці
-за технологією приготування страв, здійснення с- вітамінізації.
3.Видає накази з питань організації харчування.
4.Аналізує:
-Виконання натуральних і грошових норм харчування
-показники здоровя дітей ( ступінь фізичного розвитку дітей за резульатами антропометричних вимірювань, )
5.Виносить питання організації харчування на розгляд:
-загальних батьківських зборів
-конференцій
-засідань ради дошкільного закладу
-нарад при завідувачеві
ПЛАН
Вибіркового контролю за організацією харчування дітей на
місяць.
| Понеділок | Вівторок | середа | четвер | пятниця |
| 1 | 2 | 3 | 6 | 7 |
Тиждень 1 | Якість продуктів харчування отриманих з бази | Дотримання технології приготування їжі, вихід та якість страв | 1.Зняття та зберігання добових проб. 2.Віповідність об’єму страв для дітей | Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та допоміжних приміщень | Створення умов у групах для харчування дітей |
| 8 | 9 | 10 | 13 | 14 |
Тиждень 2 | 1.видача готових страв, дотримання вимог. 2.зберігання добових проб | 1.дотримання режиму харчування дітей. 2.проходження медичного огляду. | Дотримання технології приготування їжі, вихід та якість страв | Контроль за дотриманням посадових обов’язків медичною сестрою | 1.культкра харчування дітей. 2.санітарний стан холодильного обладнання.
|
| 15 | 16 | 17 | 20 | 21 |
Тиждень 3 | 1.Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку | Забезпеченість обладнанням, посудом, кухонним інвентарем, спецодягом. Маркування та використання за призначенням. | 1.зняття та зберігання добових проб. 2 віповідність об’єму страв для дітей | Забезпеченість миючими, дезінфікуючими засобами. | 1.Дотримання вимог при зберіганні продуктів харчування. 2.дотримання термінів реалізації продуктів товарне сусідство
|
| 22 | 23 | 24 | 27 | 28 |
Тиждень 4 | Дотримання режиму харчування дітей | 1.дотримання технології приготування їжі, вихід та якість страв. 2.зняття та зберігання добових проб | 1. ведення документації з питань харчування. 2.робота з батьками | Дотримання вимог зберіганні продуктів харчування. | Аналіз виконання норм харчування, врахування, його при складанні меню. |